Alles over de invloed van relaties op de gezondheid

Langdurige stress is sowieso voor ieder mens schadelijk. Stressvolle gebeurtenissen, zoals een scheiding of spanningen kunnen van invloed zijn op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. In eelaties is het verstandig om goede keuzes te maken, zodat stress nooit de overhand krijgt en dit niet van invloed is op jullie gezondheid. De impact van een scheiding op de gezondheid van volwassen mensen wordt nogal onderschat. Voor ons een reden om hier op deze pagina wat meer over te vertellen. En laten we beginnen met de invloed van stress op de fysieke gezondheid. Daarna proberen we jou iets meer inzicht in de mentale gezondheid in relatie tot stress te geven.

Stress en de fysieke gezondheid in relaties

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat zowel getrouwde mannen als vrouwen minder langdurig ziek zijn dan alleenstaanden. Weer andere studies tonen aan dat echtparen minder kans hebben op hart en vaatziekten terwijl alleenstaanden juist een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten… Het is frappant dat onderzoekers ook beweren dat singles vaker roekeloos gedrag vertonen dan gehuwden. Denk aan overmatig alcoholgebruik, roken of slecht gedrag in het verkeer.

Je zou dus kunnen stellen dat het gezond is om een partner te hebben, al was het alleen al vanwege de sociale controle onderling. Maar hoe zit het nou met de mentale gezondheid van mensen die een relatie hebben? Je zou denken dat mensen met een relatie het niet altijd even gemakkelijk hebben. Om samen te wonen moet je offers brengen. Zo is het nou eenmaal.

Zijn singles dan wel mentaal gezonder?

Bij mentale gezondheid zou je kunnen denken aan stress reducerende factoren in een relatie. We kunnen ons voorstellen dat mensen met een partner gelukkiger zijn dan singles. Je kunt je zorgen immers altijd met je partner delen, samen sta je sterk. Maar schijn bedriegt. Want in een relatie gaat het lang niet altijd zoals je verwacht had.

Elkaar niet begrijpen, geheime affaires buiten de deur, oneerlijkheid, financiële problemen… Al dit soort zaken kunnen veel stress veroorzaken en uiteindelijk relaties de das om doen. De psychologische belasting binnen een relatie kan namelijk hoog zijn. En zelfs na een scheiding ben je niet zomaar van de ander af, vooral niet als er kinderen bij betrokken zijn. Singles hoeven zich niet te schikken in een ander en zijn naar onze mening mentaal gezonder. Kan je dan beter ongetrouwd blijven?

Zijn mensen zonder relatie uiteindelijk beter af?

Dat niet perse. Want mensen met een goede relatie zijn echt gezonder dan mensen zonder een relatie. Dat hebben talloze onderzoeken inmiddels al wel aangetoond. Relaties worden nog wel eens geassocieerd met stress en spanningen. Maar niet getrouwd zijn betekent niet dat je gelukkiger bent. Bouw aan een duurzame, gelukkige relatie en je zal langer leven. Kan je maar moeilijk met anderen samenleven en is vrijheid voor jou van grote waarde? Dan loont het de moeite om single te blijven. Jij bent in dat geval beter af.

relatiesinglesstress
Reacties (0)
Reactie toevoegen