Waarom een buitenland stage of studie een goed idee is

Foto: Porapak Apichodilok

Veel opleidingen geven de mogelijkheid om een deel van je studie in het buitenland door te brengen. Stagelopen of lessen volgen aan een universiteit voor een semester behoort meestal tot de mogelijkheden. Misschien weet je al jaren dat je dit gaat doen of twijfel je of je de stap moet zetten. Hier vind je een aantal redenen waarom je het wel zou moeten doen.

Out of your comfortzone

Dat je een groot avontuur aangaat, dat weet je waarschijnlijk al. Je gaat naar een land met een andere cultuur, dat betekent andere regels en andere gebruiken. Misschien zelfs een taal die je niet spreekt. Tja, deze dingen vragen toch echt wat aanpassingen van je. Sommige dingen zal je makkelijk kunnen accepteren, maar je zal ook tegen situaties aanlopen waarbij je toch even moet slikken. Laat je meevoeren in je gastland, hierdoor wordt jouw avontuur alleen maar leuker. Je bent immers geen toerist en zal het land op een veel intensere manier ervaren.

Wereldwijde contacten opbouwen

Omdat je in deze maanden op jezelf bent aangewezen, zal je merken dat je veel sneller contact maakt met medestudenten, je eventuele gastgezin of locals. Want doe je dit niet, dan zullen het behoorlijk eenzame maanden worden. Door de omgang met locals kom je op plekken die je zelf nooit gevonden zou hebben, ga je dingen eten die je zelf nooit van een menukaart zou kiezen en leer je de taal en cultuur goed kennen. Het contact met medestudenten is fijn, omdat je je ervaringen met elkaar kunt delen. Je bent allemaal in een ander land. Iedereen ervaart zo’n reis anders, maar toch zit je in hetzelfde schuitje. Je zal niet de eerste zijn die aan de reis een levenslange vriendschap overhoudt.

Persoonlijke ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling krijgt een enorme boost in de maanden dat je in het buitenland verblijft. Jij bent op jezelf aangewezen, moet veel regelen en zal flexibel ingesteld moeten zijn. Je krijgt een beter beeld van je eigen cultuur en kan beter benoemen wat voor jou waarde in het leven heeft. Een buitenlandervaring is een prima manier om na te denken over wie je bent en waar je voor staat. Een ding is zeker: Je komt sterker en wijzer terug.

Het staat goed op je CV

Veel werkgevers vinden internationale ervaring een pré. Met een buitenland stage of studie kan je je onderscheiden van andere kandidaten tijdens een sollicitatieproces. Mensen met een buitenlandervaring vinden sneller een baan en krijgen een hoger startsalaris dan iemand zonder deze ervaring. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die een periode in het buitenland gewoond hebben, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen bij problemen. Daarbij komt ook nog dat je lef hebt getoond om de stap te zetten. Dit spreekt werkgevers aan.

Een unieke kans

Voor je het weet, heb je een baan met een vaste aanstelling, heb je misschien een koophuis en zijn er nog honderden andere redenen te bedenken waardoor je niet meer voor langere tijd weg zou kunnen. Niet iedereen krijgt zo’n kans voor een buitenland studie of stage en er zijn velen die hem niet pakken. Waarom zou je het niet doen, wie doet je wat? Zeg nou zelf: In the end, we only regret the chances we didn’t take!

Comments