Foto: Adrianna Calvo

Dit is waarom orgasmen zo gezond voor je zijn

Intimiteit in een relatie is gezond en het houdt jullie bij elkaar. Seks hebben met iemand die je lief hebt en vertrouwt is een geweldige belevenis. Waar de meeste mensen echter niet van op de hoogte zijn is dat orgasmen tijdens de seks ook gezond zijn. Studies laten zien dat bij het klaar komen bepaalde chemische stoffen vrij komen die het geluksniveau verhogen. Zo komen stoffen zoals serotonine, oxytocine en dopamine vrij die positieve neveneffecten hebben voor lichaam en geest.

Het nut van Oxytocine

Het stofje Oxytocine komt vrij in het lichaam na een orgasme bij zowel mannen als vrouwen. Deze stof heeft een bijzondere eigenschap namelijk het bevorderen van de sociale gehechtheid tussen mensen. Daarnaast vergroot dit stofje het wederzijds vertrouwen. Dat zou wellicht ook verklaren waarom 2 mensen na de seks zich zo comfortabel en veilig bij elkaar voelen. Als een relatie wordt beëindigd treedt er al gauw een gemis op. Logisch ook, aangezien jullie, mede dankzij dit stofje, gehecht aan elkaar waren.

Aangroei van nieuwe hersencellen dankzij seks

Studies hebben inmiddels ook aangetoond dat seks, naast dat het ons gelukkiger maakt, ook de groei van nieuwe hersencellen bevordert! Daarnaast reduceert het stress en blijven de hersenen actiever. Dat zou kunnen betekenen dat seks en orgasmen jou kunnen beschermen tegen ouderdomsziekten zoals dementie en Parkinson.

Geluk en orgasmen bij vrouwen

Vrouwen ervaren orgasmen echter anders dan mannen. Vrouwen verbinden en associëren het vooral met geluk. Een vrouw kan dan ook makkelijker een orgasme krijgen als ze gelukkig is en bovenal ontspannen. Hersenscans laten bij vrouwen duidelijk zien dat ze pas tot een orgasme komen zodra de hersenen tot rust komen. En zodra ze klaar komen zorgen stofjes voor een gelukzalig gevoel en totale ontspannenheid. Seks is voor zowel mannen als vrouwen het ideale medicijn tegen depressies, angsten en verdriet. Ook helpt seks bij een goede nachtrust.

Comments