Foto: Unsplash

Leef gezonder, eet minder suikers

Een supermarkt vol met lekker snoep, festivals met suikerwerk, tankstations met zoete snacks – suiker is tegenwoordig niet meer te vermijden. Suiker is natuurlijk wel heel lekker om te eten maar helaas is het niet altijd goed voor ons lichaam. Natuurlijk is suiker prima in kleine hoeveelheden maar teveel van het goede kan veel slechts betekenen. Hieronder een klein aantal voorbeelden van de invloed die suiker op ons lichaam heeft.

1.Suiker is verslavend

Dit klinkt misschien als onzin en het kan zelfs zo zijn dat je het al vaker hebt gehoord. Suiker is een ware verslaving voor veel mensen. Veel van deze mensen hebben niet eens door dat ze verslaafd zijn aan suiker. De reden van de verslavende werking is eigenlijk heel simpel: het eten van suiker zorgt ervoor dat het stofje dopamine vrijgegeven wordt in het lichaam.

Op zich is het niet erg om dopamine in het lichaam te hebben. Het probleem is dat suiker – samen met junkfood – een veel hogere concentratie vrijgeeft dan eten wat we in de natuur zouden vinden. Dit stofje speelt een grote rol bij het ervaren van plezierige dingen. Je kunt je dus voorstellen waarom het makkelijk is om hier verslaafd aan te raken. Als je makkelijk verslaafd raakt aan junkfood dan zul je heel goed moeten letten op wat je eet en ook echt streng wezen met hoe je hiermee omgaat.

2. Suikers zijn lege calorieën

Helaas is het tegenwoordig zo dat overal suiker in gepropt wordt. Voor mensen die willen afvallen of simpelweg gezond willen doen kan dit een probleem zijn. Suikers bevatten namelijk ‘lege’ calorieën. Dit wilt zeggen dat de calorieën die in suikers zitten niet gebruikt worden om je lichaam een vol gevoel te geven.

Stel je voor dat je honger begint te krijgen tijdens een dagje uit. In plaats van even naar de bakker te lopen voor een broodje eet je wat Dextro die je toevallig nog in je zak had zitten. Je hebt wat gegeten dus nu zou je geen honger meer moeten hebben, toch? Fout. Over niet zo heel lang zal jouw lichaam weer laten merken dat het honger heeft. Als je naar de bakker was gegaan voor bijvoorbeeld een volkorenbroodje dan had jouw lichaam als het goed is niet meer gezegd dat het honger heeft. Dit komt omdat volkorenbrood vezels bevat waardoor jouw lichaam een vol gevoel krijgt. Voedsel gevuld met suiker geeft tijdelijk wat meer energie maar zal het hongergevoel niet stillen.

3. Veel suiker kan leiden tot verschillende ziektes

Misschien herinner je je nog wel van biologie op de middelbare school dat suiker omgezet wordt in glucose in het lichaam. Dit is helemaal niet slecht, dit hebben wij namelijk nodig. Wanneer het lichaam glucose vrijlaat komt er ook insuline vrij. Onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen te veel suikers en insuline resistentie. Een insuline resistentie is wat kan zorgen voor onder andere diabetes type 2, hart- en vaatziekten etc. Ook heeft onderzoek aangetoond dat teveel suiker een verhoogd risico kan geven op kanker.

Drie hele belangrijke redenen om dus voorzichtig te zijn met de hoeveelheid suiker die je inneemt. Ga volgende keer toch voor dat lekkere broodje in plaats van die zak snoep.

Comments