Powerbanks, ideaal voor onderweg

Foto: Merk Tasamrong

Niks is vervelender dan een lege accu van bijvoorbeeld je smartphone. In de bus naar huis, op een strandbedje tijdens je vakantie of misschien tijdens het stappen tot laat in de nacht. Een lege accu en geen stopcontact om bij te tanken is erg frustrerend. Gelukkig zijn er sinds een aantal jaren powerbanks te koop en dit zijn über handig apparaten. Deze mobiele opladers voorzien jouw elektrische apparaten op de vreemdste plekken van stroom.

Van smartphone tot laptop
Een powerbank kan tegenwoordig meer opladen dan alleen je smartphone. Voor alle apparaten met een stekker is er wel één te vinden. De meeste powerbanks zijn voorzien van één of meerdere USB poorten om je devices te kunnen opladen. Dit is voor de meeste mensen ook voldoende aangezien de powerbank wordt gebruikt voor kleinere apparaten, zoals mobieltjes en PSP spelcomputers. Voor het opladen van een laptop moet je op zoek naar een powerbank met een stopcontact. Houd er rekening mee dat dit type powerbank erg groot is van formaat en niet echt handzaam om mee te nemen.

Capaciteit van een powerbank
De belangrijkste eigenschap van een powerbank is de capaciteit, dit wordt aangegeven door het aantal mAh (milliampère). Hoe hoger het aantal mAh, hoe meer of vaker je apparaten kunt opladen. Voor het volledig opladen van bijvoorbeeld een Iphone 7 heb je ongeveer 2000 mAh nodig, bij een ipad air 2 is dit aantal ongeveer 4000. Een powerbank met een hoger aantal milliampère is daarom beter geschikt voor devices met een grotere accu. Houd er rekening mee dat een externe batterij met meer milliampère ook groter is qua omvang.

Opladen powerbank
Het opladen van je powerbank is net zo gemakkelijk als het opladen van je mobiele telefoon. Met het bijgeleverde stekkertje in het stopcontact of via USB aan je computer. In beide gevallen wordt er meestal gebruik gemaakt van een mini/micro-USB naar USB aansluiting. De mini/micro-USB poort van de powerbank wordt gebruikt als oplaadpoort. De USB kant stop je in je computer of met een verloopje in het stopcontact.

Powerbank kopen
Bij elke elektronica (web) winkel is wel een powerbank te vinden. Zelfs bij supermarkten, warenhuizen en tankstations komen we ze tegen. De keuze is tegenwoordig reuze en daarom kun je het beste zelf uitzoeken welke powerbank het beste bij jou past. Een powerbank kopen kan voor verschillende prijzen. Check eens de website van coolblue, hier vind je ook een handig overzicht met hun top 10.

Powerbank tip
Een veel voorkomend dingetje van powerbank gebruikers is het te vroeg gebruiken van de externe batterij. Uit makkelijkheid gebruikt men de powerbank in plaats van het stopcontact, terwijl een stopcontact echt binnen handbereik is. De tip is dan ook je powerbank pas te gebruiken als dit echt nodig is, want je hebt natuurlijk niks aan een empty powerbank als je plots weg moet en zonder stroom zit op bijvoorbeeld je smartphone.

Comments