Volg je fiets met je smartphone

Foto: Clem Onojeghuo

Zowel smartphones als fietsen zijn geliefde objecten voor dieven. Gelukkig laat de technologie het tegenwoordig toe om criminelen een streepje voor te zijn. Het terugvinden van je smartphone is tegenwoordig al heel normaal met bijvoorbeeld “vind mijn iphone” en “prey” voor alle android telefoons. Dit is niet direct een garantie dat je je smartphone terugkrijgt, maar weerhoudt steeds meer dieven van het stelen van je telefoon. Nu is het bij je smartphone iets makkelijker dan bij je fiets, maar het is niet onmogelijk. En daarom wordt het tijd om je geliefde fiets ook beter te beveiligen. Een simpel slot is niet meer voldoende en de technologie is er klaar voor.

GPS Tracking

De beste oplossing is om je fiets te voorzien van een GPS tracker. Een GPS tracker is klein van formaat en kan je de exacte locatie vertellen van je fiets. Het nadeel van een GPS tracker is dat je deze moet voorzien van een simkaart met tegoed. Dit is noodzakelijk, anders kan de tracker jou niet vertellen wat de locatie van je fiets is. Tegenwoordig hoeft een sim kaart niet veel geld te kosten en is het in vergelijking met de waarde van je fiets nihil. Er zijn verschillende soorten GPS trackers op de markt. Google eens over het web en maak je fiets wereldwijd vindbaar.

Bluetooth Tracker

Een bluetooth tracker doet hetzelfde als een GPS tracker, maar alleen binnen een kleinere afstand tot je fiets. Meestal ben je beperkt tot een afstand van maximaal 30 meter. Dit is natuurlijk niet voldoende als je fiets gestolen is. Een bluetooth tracker verbind je met je smartphone door middel van bluetooth en stel je in met de bijgeleverde app. Zolang de tracker is verbonden met je smartphone kun je je fiets terugvinden. Hedendaags zijn er bluetooth trackers te koop die kunnen communiceren met meerdere smartphones.

Neem bijvoorbeeld Trackr, dit kleine apparaat is niet groter dan een muntstuk en is wereldwijd miljoenen keren verkocht. Iedereen die een Trackr bezit heeft een account aangemaakt om hun eigen bluetooth tracker weer op te kunnen sporen. Als je buiten bereik bent van je eigen Trackr kun je om hulp vragen aan alle andere leden. Zodra een ander lid in de buurt komt van jouw Trackr krijg jij een bericht met de locatie ervan. Door de grote hoeveelheid leden is de kans dus groot dat je je fiets weer terug vindt als je gebruik maakt van Trackr.

Plaatsen van een tracker

Of je nou kiest voor een GPS of Bluetooth tracker, beide moeten natuurlijk fatsoenlijk bevestigd worden aan je fiets. Je kunt er voor kiezen om de tracker weg te werken in je frame, maar vergeet niet dat een tracker altijd voorzien moet worden van stroom. Een tracker die werkt met een batterij kun je het beste plaatsen op een verborgen plek, zoals onder het zadel. Hier kun je de tracker altijd weer onder vandaan halen en de batterij opladen. Je zou ook kunnen kiezen voor een nieuw achterlicht waar gelijk een tracker in is verwerkt, een soort undercover tracker.

Alleen voor de fiets?

Natuurlijk zijn de volgsystemen niet alleen bedoeld voor je fiets. De GPS trackers worden vaak ingezet bij auto’s, motoren en boten. De bluetooth varianten zijn ontstaan voor het terugvinden van je persoonlijke spullen, zoals sleutels en portemonnees. Alle spullen die van waarde zijn of wel eens verdwijnen kun je voorzien van een passend volgsysteem.

Comments