Hier moet je op letten bij het kopen van een TV

Foto: Unsplash

Wanneer je gaat rondkijken in de doorsnee multimediawinkel ga je ongetwijfeld merken dat er een zeer ruim aanbod is aan televisies. Met dit artikel willen wij je een aantal criteria meegeven om de juiste televisie te kiezen. Er bestaan verschillende soorten televisies met zeer uiteenlopende mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld UHD-tv’s, Smart-tv’s, 4k-tv’s en noem maar op.

Specs

Allereerst een goede raad: laat je niet te veel meeslepen door de specs van zo’n apparaat. De marketing van deze tech-reuzen is hierop grotendeels gebaseerd, om de potentiële consument alvast te verwarren met verbluffende eigenschappen. Zo kan een televisie wel een 4k-resolutie hebben, maar dat neemt nog niet weg dat er vandaag de dag nog maar weinig programma’s zijn met 4k-beeldmateriaal. Wel is het een goede investering naar de toekomst toe. Een hoge frame-rate, het aantal beelden dat de televisie per seconde kan tonen, is deels ook een marketingstunt. Vroeger was het zo dat het verschil tussen 50Hz en 100 Hz nog visueel merkbaar was, vooral bij sportwedstrijden. Een hogere frame-rate  betekende dat de beelden vloeiender over gingen op elkaar, wat ervoor zorgde dat beeld minder haperde. Tegenwoordig echter hebben de meeste tv’s een frame-rate van ongeveer 100Hz, waardoor men er zich over het algemeen geen zorgen meer hoeft te maken. Het verschil tussen een 200Hz en een 300Hz is al zeer klein geworden dat je jouw geld eerder aan iets anders zou willen spenderen. Aan een groter beeld bijvoorbeeld.

De grootte van het beeldscherm

Het is aan te raden jouw keuze meer af te stemmen op de grootte van een televisie dan op de resolutie ervan. Vaak hebben klanten na hun aankoop spijt over het feit dat ze een te kleine tv hebben gekocht. De grootte doet er dus wel degelijk toe. Op een klein scherm kijken is maar niets, daar zijn we het mee over eens. Ideaal zou een diagonaal van 65 inch (165cm) of meer zijn.

Het beeld

De kwaliteit van het beeld wordt mede bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van HDR. Dit vindt men meestal in combinatie met 4K-tv’s terug. HDR zorgt er immers voor dat de kleuren beter tot zijn recht komen, en verbetert ook het contrast. OLED-tv’s tonen  over het algemeen een beter beeld dan LED-tv’s, maar zijn duurder. OLED-tv’s zijn dan ook niet bepaald noodzakelijk, LED-tv’s zijn op zich toch al een verbetering van de aloude plasma-tv. Het belang van een goede weergave van zwart, ‘diep zwart’, mag ook niet onderschat worden. Vaak geeft het juist die extra touch aan jouw televisie, en de mogelijkheid om de beelden natuurgetrouw weer te geven.

Extra features

Ten slotte kan een televisie heel wat extra features hebben. Dé vernieuwende tv bij uitstek is dan ook de ‘curved-tv’. Het bezit de eigenschap een gebogen scherm te hebben, die je een zeer rijke kijk-ervaring toelaat. Het is nog steeds een optie die in zijn kinderschoenen staat, dus wacht je best nog even voor de aanschaf van zo’n apparaat. Er zijn dan ook enkele nadelen aan verbonden: zo moet je voor de perfecte ervaring in een rechte lijn voor de televisie zitten, en die plek is niet altijd vrij. Ook de prijzige kant ervan is een minpunt.

Smart-tv’s zijn vooral handig om programma’s op te roepen, voor Netflix bijvoorbeeld. Verscheidene apps staan te beschikking om jouw leven te vergemakkelijken. Hier zijn ook alternatieven voor, zoals de Google Chromecast en Apple TV. Bij het uitkiezen van een televisie is het dus niet belangrijk per se één te zoeken die deze feature heeft. Enkele jaren geleden waren 3d-televisies nog in de mode, maar het tij is al gekeerd. Men kocht wel een 3d-televisie, maar vaak gebruikte men de 3d-functie niet, en de ogen raakten op den duur vermoeid. Erg praktisch was het in ieder geval ook niet, wanneer deze bijvoorbeeld 3d-brilletjes vereiste.

We mogen concluderen dat de ideale tv niet te veel aan ‘marketing’ geleden mag hebben, en dat deze het best over een groot genoeg beeldscherm beschikt. Ga dus vooral op zoek naar één die diepe kleuren weergeeft (HDR) en laat je niet te veel misleiden door 4K of door de curved-TV.

Comments