Slechte wifi? Simpel op te lossen!

Foto: Andres Urena

Tegenwoordig kunnen wij er niet meer zonder, een stabiele internet verbinding. We kiezen vaak voor een pakket met een hoge download snelheid, maar eenmaal aangesloten zijn we toch niet helemaal tevreden met het halen van de draadloze resultaten. Dit probleem ligt niet altijd aan de internet provider. De oorzaak van een tegenvallende wifi verbinding kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan te maken hebben met de hardware die je gebruikt of de software die is geïnstalleerd. Er zijn een aantal stappen die jou misschien kunnen helpen bij het verbeteren van je wifi verbinding.

Router verplaatsen

De router is het hart van je netwerk en wordt vaak meegeleverd bij het afsluiten van je internet abonnement. De router zorgt voor de verdeling van je internet. Dit kan zowel draadloos als bedraad. Vaak worden deze apparaten geplaatst in de meterkast. Dit is misschien wel de mooiste oplossing, maar niet de meest ideale voor je wifi verbinding. Het is niet handig om je router te verstoppen. Verplaats de router naar een open ruimte, het liefste in het midden van je woning. Hierdoor wordt je draadloze verbinding niet belemmert door obstakels.

Switch van kanaal

Een wifi verbinding verzendt zijn gegevens via een bepaalde frequentie op een bepaald kanaal. Het is verstandig om te kijken welke kanalen het minste gebruikt worden bij jou in de omgeving. Het gebruiken van een ongebruikt kanaal kan jou helpen met het verbeteren van je slechte draadloze verbinding. Er zijn verschillende programmaatjes gratis te downloaden waarmee je wifi kanalen kunt uitlezen. Ook zijn er wifi analysatie apps verkrijgbaar voor je smartphone die hetzelfde kunnen.

Check je hardware

Het probleem van een niet functionerende verbinding hoeft niet altijd te liggen aan de router of accesspoint. Soms is jouw eigen computer, laptop, tablet of smartphone zo verouderd dat hij niet meer voldoet aan de hedendaagse eisen. Je kunt dan nog zoveel dingen veranderen, maar het resultaat zal altijd hetzelfde blijven. Door steeds nieuwere technologieën worden verbindingen sneller en stabieler, maar hier moet jouw apparaat dan ook mee kunnen werken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe router hebt gekocht die gegevens verstuurd via het 5ghz netwerk, dan moet je laptop ook een 5ghz ontvanger hebben. Werkt de wifi van je laptop alleen met een bandbreedte van 2.4ghz, dan is de maximale snelheid bereikt en zal hij nooit de voordelen van het 5ghz netwerk kunnen gebruiken.

Meten is weten

Het beste is om jouw internet verbinding uitgebreid te testen. Door een aantal simpele tests uit te voeren weet je vaak waar de bron van ergernis zich bevindt. Het achterhalen van de oorzaak is het belangrijkste en het startpunt van de oplossing. Zo weet je gelijk welke acties je moet ondernemen om het gewenste resultaat te bereiken. Is bijvoorbeeld je wifi ontoereikend en heb je je router al verplaatst? Dan ontkom je er niet aan en moet je waarschijnlijk je draadloze verbinding vergroten met een wifi versterker. Door logisch na te denken en een aantal tests uit te voeren achterhaal je eenvoudig de oorzaak.

Comments