Grootste zwembad ter wereld

Haal je zwemkleding maar uit de kast en gooi dat badlaken over je schouder, het wordt tijd om een baantje te trekken in het grootste zwembad ter wereld. Het enige wat je kan tegenhouden is de locatie van dit reusachtige waterbad. Op meer dan 12 duizend kilometer van Nederland ligt het grootste zwembad ter wereld. Het zwembad is onderdeel van het San Alfonso del Mar resort in Chili. Het resort ligt ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Santiago, direct aan het strand van de Chileense zuidkust.

Wereldrecord

Sinds 2008 is het San Alfonso del Mar resort wereldrecordhouder met hun zwembad. Het grootste zwembad van de wereld heeft een lengte van meer dan een kilometer. Om het zwembad te vullen is er 250 miljoen liter water nodig. Het water komt uit de naastgelegen oceaan en wordt door een speciaal ontworpen filteringssysteem in het grootste zwembad ter wereld gepompt. Naast zwemmen kun je er diverse watersporten bedrijven. Het diepste punt van het zwembad is 35 meter en dit maakt het zwembad een perfecte locatie om te duiken. 

grootste zwembad ter wereld

Wat kost dat?

Het bouwen van het grootste zwembad ter wereld heeft meer dan 5 jaar geduurd en heeft een prijskaartje tussen de 1,5 en 2 miljard dollar. Dit is exclusief de jaarlijkse onderhoudskosten van 4 miljoen dollar. Je vraagt je nu vast af waarom dit gigantische zwembad is gebouwd, terwijl de zee er pal naast ligt. De temperatuur van de naastgelegen oceaan is koud, gemiddeld 17 graden, dit is 9 graden lager dan de gemiddelde temperatuur van het zwembad. Het waterparadijs wordt net als de zee verwarmd door de zon. Tevens is de oceaan vaak te wild om er veilig te kunnen badderen.

Grootste zwembad ter wereld bezoeken

Als je een rondje wilt zwemmen in het grootste zwembad van de wereld moet je afreizen naar het San Alfonso del Mar resort in Chili. In de omgeving is weinig te beleven, de enige reden om af te reizen naar San Alfonso is dan ook het zwembad.

Feitjes & weetjes grootste zwembad ter wereld

Oppervlakte: 8 hectare
Lengte: 1013 meter
Diepste punt: 35 meter
Hoeveelheid water: 250 miljoen liter
Kosten bouw: 1,5 tot 2 miljard dollar
Kosten onderhoud: 4 miljoen per jaar

Update: Volgens wikipedia is de titel ‘grootste zwembad ter wereld’ sinds eind 2015 overgedragen aan CityStars in Sharm El Sheikh, Egypte. Helaas kunnen we hier verder weinig informatie over vinden…

Bron Wikipedia
Comments