Hamamdoek, ideaal voor op reis

Wat neem je allemaal mee als je naar het strand gaat of op reis? Een bikini? Een duikbril? Een handdoek? Tegenwoordig verkiezen steeds meer mensen een hamamdoek in plaats van een normale handdoek. Waarom doen mensen dit? Wat zijn de voordelen van zo’n hamamdoek? En bovendien, wat is een hamam doek eigenlijk?

Wat is een hamamdoek?

Een hamam doek wordt ook wel een pestemal of fouta genoemd. Dit type handdoek is van Turkse afkomst en wordt gebruikt in een hamam; vandaar de naam. Een hamam is een plek waar mensen zich kunnen wassen, denk hierbij aan de badhuizen van vroeger waar iedereen gezellig bij elkaar kwam om samen te badderen. Hoewel dit doek afkomstig is uit Turkije, wordt deze wereldwijd vaak verkocht en gebruikt. De vraag ernaar wordt dus steeds groter.

De voordelen van een hamam doek

Een hamamdoek is licht en gemaakt van een dunne stof. Het neemt dus weinig plek in in de koffer en is niet zwaar om te vervoeren. Bovendien is dit type handdoek snel droog. Een ideaal badlaken om mee te nemen naar het strand of zwembad. Een bijkomend voordeel is de snelheid waarop een hamam doek droogt en het houdt minder veel zand vast na je bezoek aan het strand. Naast het gebruik als badlaken wordt dit type doek ook gebruikt als omslagdoek of picknickkleed. Doordat een pestemal voor veel doeleinden gebruikt kan worden en weinig ruimte inneemt is het ideaal om mee te nemen. Er komen steeds meer soorten hamamdoeken op de markt, hierdoor heb je ook meer keuze qua afmetingen en design.

Fouta gebruiken als strandlaken

Steeds vaker wordt een fouta gebruikt als strandlaken. Door het lichte gewicht van het laken is het erg gemakkelijk te vervoeren. Bovendien is de deken gemaakt van een erg dunne stof, waardoor deze weinig plek inneemt in de tas. Een hamamdoek is in vergelijking met een strandlaken ook veel groter. Je hebt dus veel meer ruimte voor jezelf en al je spullen. Als je naar het strand loopt kun je hetzelfde doek ook gebruiken als omslagdoek. Erg handig als je snel ergens naartoe wilt tijdens je bezoek aan het strand. Het dunne stof waarvan een hamamdoek gemaakt is zorgt er ook voor dat het weinig zand vasthoudt en snel weer droog is.

Check ook:

Waarvan is een hamamdoek gemaakt?

Een hamam doek wordt gemaakt van een speciaal soort katoen, ook wel hydrofiel katoen. Een hydrofiele stof kan goed water absorberen. Een echte fouta wordt dus gemaakt van alleen het beste katoen en kent mede hierdoor de vele voordelen. Voorheen werden alle hamam doeken alleen met de hand geweven, maar dit is hedendaags niet meer het geval. Dit neemt niet weg dat een origineel hamamdoek nog steeds van 100% katoen gemaakt wordt. Wanneer er andere materialen in verweven zitten is het eigenlijk geen pestemal meer.

Hamamdoek oprollen en inpakken in je koffer

Een hamamdoek is licht van gewicht en makkelijk op te rollen. Het neemt daarom ook niet veel plek in beslag als je het wilt meenemen op reis. Het doek kan je ook opvouwen net als een handdoek of badlaken. Je zult merken dat een fouta minder ruimte in beslag neemt. Door het mooie materiaal waarmee een hamamdoek gemaakt is kun je snel een klein gaatje in je koffer opvullen. Een standlaken neemt vele malen meer ruimte in beslag.

Wassen en verzorging

Een hamamdoek is gemaakt van katoen en moet om deze reden op een bepaalde manier worden gewassen. Het is aan te raden om het doek de eerste keer in koud water te laten weken. Laat het doek in koud water te weken, hierdoor wordt de spanning op de katoendraden verkleind. Hierdoor kan de fouta beter vocht opnemen. Bovendien zorgt dit ervoor dat het kleed niet gaat krimpen. Door de eerste keer je doek te laten weken met wat azijn voorkom je het mengen van eventuele kleuren op het doek. Hierdoor worden de kleuren op het doek dus behouden en zal het kleed langer een mooie opdruk hebben. Ook is de temperatuur van het wassen van de hamamdoek erg belangrijk. Het was programma mag namelijk niet heter zijn dan 40 graden Celsius. Doe een hamamdoek ook nooit in de droger. Dit is ook zeker niet nodig, want binnen een aantal minuten is het doek weer droog en kun je het ook opnieuw gebruiken.

Hamamdoek Rituals

Door de populariteit van een hamamdoek kun je het doek op steeds meer plekken kopen. Ook bekende wellness merken, zoals Rituals produceren hamamdoeken. Rituals is met al hun badproducten erg populair en heeft zelfs een eigen Hamam-lijn met producten. De lijn bestaat uit verschillende producten, zowel voor hem als haar. Naast de badproducten heeft Rituals ook doeken in het assortiment, zoals de Rituals hamamdoek. De hamamdoek van Rituals is verkrijgbaar in diverse kleuren en ook als set voor een goede prijs. De Rituals hamamdoeken bevatten vaak ook franjes aan de zijkanten van de deken. Hierdoor krijgt de fauta een nog vrolijkere uitstraling.

Comments